Locatie Wereldwijs

Onderwijs aan nieuwkomers Neuteboomschool, locatie Wereldwijs

Sinds november 2020 wordt op de Neuteboomschool, locatie Wereldwijs in Stadskanaal, onderwijs gegeven aan nieuwkomers in Nederland.
De kinderen wonen met hun ouders in het AZC Musselkanaal, een gezinslocatie.

De school is gehuisvest in een mooi en compact gebouw in het centrum van Stadskanaal op 1.5km afstand van de locatie Neuteboomschool. De lokalen zijn ruim en kleurig, het gebouw heeft ruimte om met leerlingen buiten de groepen te kunnen werken. De gymnastieklocaties liggen op loopafstand.
De school is gestart met 4 groepen, in februari is een vijfde groep gestart. De herkomst van de leerlingen is zeer divers, er zijn 18 verschillende nationaliteiten. De in- en uitstroom van leerlingen is een continu proces, hetgeen impact heeft op de groepsdynamiek.
Van onze leerkrachten en onderwijsassistenten wordt affiniteit met de doelgroep, flexibiliteit en snel kunnen schakelen verwacht.
Meerdere teamleden hebben ervaring met het geven van onderwijs aan nieuwkomers.

Missie en visie
Vanuit de kernwaarden van de Neuteboomschool, veiligheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, werken we vanuit de missie en visie

“Kinderen uit diverse werelddelen worden WERELDWIJS gemaakt in de Nederlandse cultuur, de taal en de sociale context, in een veilige omgeving waar ze kunnen groeien en bloeien en ontdekken dat ze er mogen zijn ”.

Vanuit een openbare identiteit worden leerlingen liefdevol ontvangen, geven we vertrouwen in een veilige omgeving, werken we aan betrokkenheid om te leren en zich te ontwikkelen in een betekenisvolle context. Wij richten ons op het inzetten van de tweede taalverwerving, het optimaal benutten van de talenten van het kind  om te komen tot maximale zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, nodig voor vervolgonderwijs in Nederland of elders in de wereld.

Het onderwijs
De Neuteboomschool, locatie Wereldwijs, ontvangt het grootste deel van haar leerlingen vanuit het COA in Musselkanaal. De kinderen en hun ouders wonen in het AZC Musselkanaal waar veelal geen Nederlands sprekende mensen wonen. Vaak woont men met meerdere gezinnen in één woonruimte.

Veel ouders hebben veelal geen onderwijs genoten in hun thuisland. Men heeft in het land van herkomst geen of één of andere vorm van (basis)onderwijs gevolgd. In de meeste gevallen verschilt ons onderwijssysteem sterk van hetgeen zij kennen. De ouders spreken geen Nederlands en zijn vaak niet in staat hun kinderen te ondersteunen bij het leerproces.
De rollen zijn dikwijls omgekeerd: de kinderen helpen al op jonge leeftijd hun ouders door te ‘tolken’.

Een kind dat in Nederland is gearriveerd, heeft rust en ruimte nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het kind moet zijn houding ten opzichte van die nieuwe omgeving bepalen. De toekomst is onzeker en door de vele externe prikkels. Door transfers van het ene centrum naar het andere centrum, de invloed van de asielprocedure, uitzetting van vrienden/familie, wordt de innerlijke rust van het kind verstoord.

Het onderwijs wordt gekenmerkt door het zeer grote verloop van leerlingen, de in- en uitstroom van de leerlingen verloopt in een hoog tempo. De verblijfsduur varieert van enkele weken tot maximaal anderhalf jaar.
Veel leerlingen hebben in hun land van herkomst niet of nauwelijks onderwijs gevolgd. De leerlingen van onze school beheersen de Nederlandse taal redelijk tot helemaal niet. Hierdoor is sprake van  een taalbarrière tussen zowel leerkracht leerling, alsook tussen de leerlingen onderling.

Het onderwijs aan kinderen van nieuwkomers heeft andere prioriteiten in vergelijking met de reguliere basisschool. De nadruk ligt op het welbevinden en de betrokkenheid van de leerlingen. Afhankelijk van de beginsituatie wordt een leerling op leeftijd geplaatst.
De dagindeling, de weektaak, het leerstofaanbod voor de verschillende kernvakken is schoolbreed eenduidig georganiseerd.

Personele bezetting schooljaar 2020-2021

Schoolleider